You are not logged in.

Dear visitor, welcome to Romania - The Community Forum (RTC). If this is your first visit here, please read the Help. It explains in detail how this page works. To use all features of this page, you should consider registering. Please use the registration form, to register here or read more information about the registration process. If you are already registered, please login here.

infosud-est

Cristian Andrei Leonte Redactor sef Info Sud-Est

  • "infosud-est" started this thread

Posts: 8

Date of registration: Apr 28th 2015

Location: Constanta

  • Send private message

1

Wednesday, April 29th 2015, 10:11am

Casa Damadian. Orient şi Occident sub acelaşi acoperiş: părinţi germani, istorie armenească, viitor norvegian

Casa Damadian. Orient şi Occident sub acelaşi acoperiş: părinţi germani, istorie armenească, viitor norvegian

Povestea de astăzi este despre interes și nepăsare, despre bune intenții și rea credință, despre iubire și ură. Ne aflăm tot în Piața Ovidiu, inima Constanței. Poveștile ne țin în loc. Nu ne lasă să plecăm.

În antiteză cu tot ceea ce ochiul poate vedea în centrul vechii cetăți Tomis, se înalță atent reabilitată, la numărul 13, Casa Damadian. Ca o particularitate, parcă supărată, personificând-o, de ceea ce se întâmplă cu bogăția arhitecturală și istorică a acestei piețe aruncate la periferia interesului administrativ, Casa Damadian privește spre mare, întorcându-se cu spatele la Piața Ovidiu. La stânga-i șade tristețea unui Muzeu de Istorie Națională și Arheologie ponosit, ce își cară pe umeri destinul tragic din ultimii 25 de ani. La dreapta-i, cenușiul blocurilor comuniste o pune, prin comparație, în evidență. În față, privește peste portul Constanței, către orizontul unor vremuri mai bune.

Germani, armeni și norvegieni, în inima Constanței
Chiar și
numai după rezonanța numelui purtat de clădirea din Piața Ovidiu 13 ne dăm seama că a fost construită de o familie de armeni. Negustori prin excelență, denumiți și „evreii Orientului“, armenii au avut o viziune nouă la începutul secolului al XX-lea, hotărând să îndrepte Casa Damadian cu fața către Portul Constanța, ce urma să devină, în acea perioadă, cel mai mare port al Mării Negre. Spiritul negustoresc şi pariul categoric pe o dezvoltare maritimă a oraşului, îmbinate de ctitorii armeni, sunt reliefate prin viziunea unei construcții orientate către Portul Constanța, aceasta fiind o excepție pentru zona Pieței Ovidiu, unde clădirile sunt dispuse radial și orientate înspre centru.

Armenii, veniți din Orient, au construit clădiri moderne pentru Constanța ieșită din Primul Război Mondial. Casa Damadian, ridicată în cel mai pur stil neoromânesc, și Casa Zambaccian, o bijuterie clasică art-nouveau, în care s-a născut iubitorul de artă Krikor Zambaccian, reprezentând un element de noutate și modernitate, arată strânsa legătură dintre Orient și Occident, ce urmează istoria Constanței peninsulare pas cu pas.

Investitori privați au hotărât, în urmă cu un deceniu, să ofere Casei Damadian, în schimbul poveștilor ei și a bogățiilor arhitectonice și istorice pe care le poartă, o nouă înfățișare.

Nu un constănțean de-al locurilor, nici măcar un român, fie el din interiorul sau din afara granițelor, ci un norvegian venit de pe coasta Mării Nordului, de la 3000 de kilometri depărtare. Născut la Stavanger, oraș port deasemenea, acest iubitor de istorie a decis, alături de tatăl său și de un alt investitor norvegian, că reabilitarea Constanței vechi trebuie să înceapă de undeva.

Și a început de la Casa Damadian, care strălucește astăzi sub razele arzătoare vara și ascunde poveşti fermecate în timpul iernilor blânde de la malul mării.

Articolul complet pe www.info-sud-est-ro

Cristian Andrei Leonte
redactia@info-sud-est.ro

https://www.facebook.com/cristianandrei.leonte / redactia@info-sud-est.ro